04. maj, 2025
Artikel

Sådan startede vi en virksomhed i Thailand

Mange danskere drømmer om at flytte til Thailand og starte virksomhed. Men hvordan gør man i praksis? I denne artikel fortæller jeg, hvordan min hustru og jeg startede vores egen virksomhed – uden brug af agent eller advokat.
Morten Vestergaard
Morten Vestergaard
Gruppeadmin og skribent
Morten viser sin arbejdstilladelse frem

Fra digital nomade til virksomhedsejer

Da jeg kom til Thailand for snart ti år siden, var det egentlig planen at prøve livet som digital nomade i et halvt års tid. Men planerne ændrede sig hurtigt, da jeg mødte min nuværende hustru. Vi blev gift, fik barn og besluttede for to år siden at starte vores eget webbureau.

Inden da havde jeg arbejdet som freelancer og projektleder hos andre virksomheder i Thailand. Vi havde begge erfaring med webudvikling, så det var oplagt at bygge en virksomhed op omkring dette.

Vi valgte at gøre alt selv

Mange anbefaler at hyre en agent eller advokat, når man starter virksomhed i Thailand, fordi det er lettere at komme gennem papirarbejdet på den måde. Vi valgte fra starten at gøre det hele selv, fordi vi gerne ville have et klart indblik i, hvordan processen fungerer. Vi ville forstå systemet, så vi ikke skulle være afhængige af advokater eller agenter hver gang. Men helt sikkert også for at spare penge, da advokater og agenter ofter tager sig godt betalt. Og det er selvfølgelig også rart at kunne hjælpe andre, som gerne vil starte en virksomhed i Thailand.

Min hustru er thai, og hun har naturligvis været en kæmpe hjælp i processen. Hun er god til at researche, stille spørgsmål og tale med de relevante myndigheder – og allervigtigst, så taler hun sproget – meget bedre end jeg gør. Hun kontaktede en række kontorer og lavede grundig forberedelse. Vi overvejede kort at få input fra en advokat, og hun havde et par korte samtaler for at få afklaret nogle detaljer – men vi valgte alligevel at stå for det hele selv.

Valg af virksomhedstype og ejerskab

Der findes forskellige selskabsformer i Thailand. Vi valgte at starte et Limited Partnership fordi det passede godt ind i vores situation. I denne type virksomhed må jeg som udlænding ikke eje størstedelen, så min hustru ejer 51 %, og jeg ejer 49 %.

Registrering hos myndighederne

Det første skridt var at registrere virksomheden hos Department of Business Development under Ministry of Commerce. Her skulle vi ikke blot vælge virksomhedstype, men også angive, hvilken branche virksomheden arbejder indenfor.

Vi valgte branchen: Web pages and network programming activities

Det lyder måske lidt pudsigt, men det var det, der passede bedst til det arbejde, som vi udfører i virksomheden.

Kapitalkrav ved udenlandske ansatte

Hvis virksomheden kun har thailandske ejere, kræves der kun en mindre startkapital, f.eks. 40.000 baht. Men hvis der skal være en udenlandsk medarbejder, som mig, skal virksomheden registreres med en kapital på mindst 2 millioner baht.

Da jeg er gift med en thailænder, kunne vi dog nøjes med en kapital på 1 million baht. Pengene blev sat i banken på en nyoprettet virksomhedskonto, og banken udstedte dokumentation, der viste, at beløbet var til rådighed. Vi fik også dokumentation på, at pengene kom fra både mig og min hustru – at jeg havde indbetalt 490.000 baht og min hustru 510.000 baht.

Arbejdstilladelse

At registrere virksomheden var én ting – men at få en arbejdstilladelse til mig var noget helt andet. Man må nemlig ikke arbejde i Thailand som udlænding uden en gyldig arbejdstilladelse – heller ikke selvom man er medejer af virksomheden.

Før jeg kunne få min arbejdstilladelse, var der flere ting, vi skulle have på plads.

Kravet om antal ansatte og kompetencer

En af udfordringerne ved arbejdstilladelsen er, at man normalt skal ansætte fire thailændere per udenlandsk medarbejder. Det kan være svært for nye virksomheder, som måske endnu ikke har indtægter, der dækker sådanne lønudgifter.

Derudover skal man dokumentere, hvorfor jobbet ikke bare kan udføres af en thailænder. I mit tilfælde handlede det om, at jeg taler dansk, og at størstedelen af vores kunder er danske. Derudover skulle jeg også bevise mine kompetencer med uddannelsesbeviser eller anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere.

Sådan gjorde vi i praksis

Vi startede som sagt med at registrere selve virksomheden hos Department of Business Development. Jeg måtte ikke begynde at arbejde, før virksomheden var registreret, og jeg havde fået en arbejdstilladelse. Vi havde også hørt, at der i visse tilfælde kunne gives dispensation, så det var muligt at nøjes med to thailandske ansatte – min hustru og en anden – hvis særlige krav var opfyldt.

Vi ansatte derfor én medarbejder ud over min hustru, som selv blev formelt ansat og modtog løn. Begge blev tilmeldt social security-systemet, og efter cirka en måned, hvor der var blevet udbetalt løn og betalt til social-security, afleverede vi ansøgningen om min arbejdstilladelse med håbet om at få den godkendt med dispensation.

Noget af det, som overraskede mig positivt, var myndighedernes fleksibilitet. Thailand er nemlig ikke altid så sort/hvidt som Danmark, og embedsmændene har ofte mulighed for at vurdere sagerne individuelt. Vi fik heldigvis dispensationen godkendt. Argumenterne var blandt andet, at det var et specialiseret job, som krævede særlige kompetencer, at vores virksomhed bragte teknologisk viden til landet, og at min hustru allerede var ansat som én af de påkrævede thailandske medarbejdere.

Når virksomheden kører, kommer nye opgaver til

Det tog faktisk ikke ret lang tid at få min arbejdstilladelse godkendt – jeg havde den allerede efter en dag eller to. Første gang fik jeg den for ét år, og ved den seneste forlængelse blev den godkendt for hele to år. Det skyldtes især, at vi kunne dokumentere, at virksomheden tjente penge, eksporterede ydelser og betalte skat.

Men selv efter virksomheden er registreret, og arbejdstilladelsen er på plads, er det vigtigt at forstå, at det ikke nødvendigvis bliver let. Der er fortsat mange krav, der skal overholdes. Der skal løbende indberettes forskellige ting til myndighederne, indbetales på en skattekonto, betales til social-security osv. Desuden er der revisionspligt, og man skal benytte en autoriseret revisor til at gennemgå årsregnskaberne.

Så det er bestemt muligt at starte en virksomhed i Thailand, men det er ikke super nemt. Der er meget papirarbejde involveret, og det koster også nogle penge at få det hele til at køre, især i opstartsfasen. Men har man tålmodighed og sørger for at have styr på alle detaljer, så kan det lade sig gøre.

OBS: Artiklen indeholder kun min egen oplevelse af, hvordan vi startede virksomhed i Thailand.